כל מה שאת צריכה לדעת
מי יכולה לעבור הפלה?
הועדה תאשר הפסקת הריון רק אם התקיים אחד מהתנאים הבאים:
(1) האשה היא למטה מגיל הנישואין (כיום 17), או מלאו לה ארבעים שנה;
(2) ההיריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי או מיחסי עריות, או שהוא שלא מנישואין;
(3) הוולד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי;
(4) המשך ההיריון עלול לסכן את חיי האשה או לגרום לאשה נזק גופני או נפשי;
החוק הישראלי אינו מכיר במעמדו של העובר בסוגיית הפסקת ההיריון וכן אינו מכיר במעמד אבי העובר. כך שהחלטה על ביצוע הפסקת היריון נתונה אך ורק לשיקול דעתה של האישה ההרה. פירוש הדבר שלדעתו של בן הזוג אין שום חשיבות והאשה היא היחידה שמחליטה האם ברצונה לסיים את ההריון.
אם תבחרי לבצע את ההפלה אצלי תוכלי לבחור לבצעה בבית חולים TLV בתל אביב , במדיקל סנטר ברמת אביב , במרכז רפואי עתידים ברמת החייל,בבית חולים אסותא ברמת החייל או בבית חולים מרב בבת ים.
לפני הפסקת הריון
קודם כל את חייבת להיבדק על ידי רופא הנשים שלך בקופת החולים או אצל רופא פרטי. בנוסף תבצעי בדיקת אולטראסאונד אצל הרופא או במסגרת מכוני הקופה על מנת לאמת את גיל ההריון ואישור שאכן מדובר בהריון תוך רחמי (ולא חס וחלילה מחוץ לרחם). הרופא ימסור לך דו”ח רפואי הכולל את תמונת האולטרהסאונד אותה תצטרכי להציג בפני הועדה להפסקת הריון.
בנוסף, עלייך להצטייד בתשובות של שתי בדיקות דם: סוג הדם, אשר תקף גם אם בוצע לפני שנים רבות וספירת דם, אשר מומלץ שתהיה עדכנית.
זהו השלב בו תצטרכי להחליט האם ברצונך לבצע את ההליך בבית חולים ציבורי או באופן פרטי אצל הרופא שבחרת עקב מיומנותו. אם את בוחרת בבית חולים ציבורי, ולאחר שאת מצויידת בכל המסמכים, יש לתאם תור לועדה להפסקת הריון במוסד בו את מתכננת לבצע את הפסקת ההריון. בבתי חולים ציבוריים מדובר לעיתים בהליך מסורבל מאחר ואין ועדה כל יום וגם אחרי שתעברי את הועדה תצטרכי להמתין לתור שיקבע לך על מנת להפסיק את ההריון בשלב מאוחר יותר. עלות ועדה להפסקת הריון הוא 300-400 ש"ח אותם לא תקבלי בחזרה גם אם הועדה לא אישרה את ההפלה.
שיטות להפסקת הריון
הפסקת הריון תרופתית (בכדורים):
על פניה הפלה תרופתית נשמעת כדבר אידאלי – היא אינה מצריכה הרדמה או התערבות ניתוחית. עם זאת, נדרשות סבלנות, התמדה ויכולת להגיע לביקורת חוזרת במרפאה או בבית-החולים. ההפלה התרופתית מותרת לפי החוק במדינת ישראל לנשים בהיריון עד שבוע שביעי (3 שבועות איחור מהיום בו היית אמורה לקבל את הווסת)
תהליך של הפלה בכדורים כולל שני שלבים:
שלב 1: אחרי קבלת אישור ועדה להפסקת הריון, נטילת 3 כדורי מיפיג'ן , שחוסם את הפרוגסטרון וגורם למעשה להפסקת התפתחות ההריון. אחרי הליך זה תשוחררי במהרה לביתך וברובם המכריע של המקרים בעקבותיו לא תחושי כלום ותוכלי לחזור לשגרת חייך. במקרים בודדים מתחיל דמם כבר אחרי כדורים אלה – מה טוב, הרי זו מטרת הפעולה להתחיל דמם שיגרום לנפילת ההריון.
שלב 2: מתקיים לאחר יומיים, בו נוטלת האישה 2 כדורי ציטוטק בבליעה. כדורים אלה אמורים לגרום להתכווצות הרחם ולפליטת ההריון לכן תצטרכי להשאר מספר שעות בבית החולים שם לרוב תתחיל ההפלה. במידה והיא לא תתחיל תוך כמה שעות יתכן והרופא ימצא לנכון לתת לך סט כדורי ציטוטק נוסף.
ההליך הוא קל, בטוח ויעיל, וככל שיבוצע מוקדם יותר סכויי הכשלון שלו והבעיות הכרוכות בו קטנים מאד.
אז אם הכל כל כך פשוט אז איפה בכל זאת הבעייתיות?
- קודם כל מדובר בהליך מתמשך שדורש אפילו בביצוע ההליך באופן פרטי אצלי 2 ביקורים בבית חולים כשהשני אורך לפחות 3 שעות ובהמשך מספר ביקורות בקליניקה.
- תהליך ההפלה כרוך בהתכוצויות של הרחם שחלק מהנשים מתארות ככואבות מאד (ניתן לקחת משככי כאב דוגמת אדביל או נורופן ללא בעיה)
- לעיתים נדירות הדמם כה מסיבי שהוא מצריך פניה דחופה למיון וביצוע גרידה מיידית ( כאמור זה נדיר)
- דמם לא חזק יכול להמשך מספר שבועות
- סיכויי הצלחת הפעולה עומדים על 95% מה אומר שישנו סיכוי שחלק מההריון ישאר בחלל הרחם דבר שיצריך בהמשך ביצוע גרידת ניקוי או סילוק השאריות בהיסטרוסקופיה (תחת הסתכלות לחלל הרחם במכשיר אופטי) חשוב לציין כי אין נוהל אחיד לטיפול בדימום ממושך והמצאות שאריות בחלל. יש רופאים שימליצו לבצע גרידה כשיראו שארית בחלל במיוחד אם זה מלווה בדמם, אחרים ימליצו על נטילה נוספת של ציטוטק. לדעתי, ומנסיון שמצטבר בארצות בהן רוב ההפלות מבוצעות בדרך זו, במידה וכמות החומר ברחם אינה ממש גדולה יש להתאזר בסבלנות, רוב הסיכויים שהשאריות יפלטו בווסת שתגיע בערך 6 שבועות לאחר הפעולה. רק אם אחרי הווסת נשארות שאריות יש צורך בהתערבות כירורגית.
- הדימומים המתמשכים מביאים לכך שלעיתים קרובות הנשים נאלצות לחזור לביקורות חוזרות ונשנות אצל הרופא
- חשוב לזכור שככל שההריון גדול יותר (קרוב לגבול העליון בו ההפלה מותרת – שבוע 7) סיכויי הכשלון עולים.
גרידה, שאיבה, ריקון ניתוחי של הרחם
קיים בילבול במונחים המקובלים יותר לריקון ניתוחי של הרחם – גרידה או שאיבה. חשוב להדגיש שהיום כל הרופאים מבצעים שאיבה וגרידה מתבצעת רק בסיום ההליך בצורה עדינה על מנת לודא שכל החומר יצא.
זוהי פעולה שניתנת לביצוע תחת הרדמה מקומית, אם מדובר בשבועות הראשונים להיריון (אז מבצעים שאיבה בלבד). למרות שזו טכניקה מקובלת מאד בארה"ב בישראל רק רופאים בודדים , (כולל ד"ר עמוס בר).
הצורה המקובלת לביצוע הפעולה היא תחת הרדמה כללית קלה. בשבועות מוקדמים מדובר בדרך כלל בפעולה פשוטה האורכת כרבע שעה.
על מנת לבצע את הפעולה הכירורגית של ריקון הרחם יש להרחיב את צוואר הרחם ממצבו הסגור למצב שבו ניתן יהיה להחדיר לתוכו את המכשירים המשמשים לריקון. הרחבה מוקדמת של צוואר הרחם יכולה להתבצע לפני הפעולה הכירורגית על ידי מתן כדורי ציטוטק (אותם הכדורים המשמשים בהפלה בכדורים), או תוך כדי הפעולה תחת הרדמה. בשבועות הריון מתקדמים משתמשים לעיתים באצות מיובשות שמוחדרות מספר שעות לפני ההפלה לצואר הרחם.
לאחר הרדמה כללית קלה שמתבצעת על ידי הזרקת חומר ההרדמה לוריד מתבצעת שאיבת תוכן ההיריון מבלי שאת חשה בדבר.הפעולה מתבצעת באמצעות צינור פלסטיק המוחדר לרחם בקוטר המותאם לגיל ההיריון ומתחבר למכשיר ואקום חשמלי.
הפעולה אינה ארוכה ומורכבותה תלויה בעיקר בגיל ההיריון. לעתים כאשר מדובר בשבועות הריון מתקדמית מעבר לשבוע 12 יש צורך להיעזר במכשור נוסף להוצאת חלקי היריון מתוך הרחם.
בסיומה של הפעולה מוודאים את ניקיון חלל הרחם על ידי ביצוע גרידה עדינה שנעשית בדרך כלל ללא בקרת מכשיר אולטראסאונד. בשבועות היריון מתקדמים, ובמקרים מורכבים, מקובל להשתמש במכשיר אולטרה-סאונד תוך כדי הפעולה. בכל מקרה בסיום הפעולה נהוג היום לבצע בדיקת אולטרא סאונד לודא שאכן כל תוכן ההריון יצא.
ההליך כולו נעשה, כאמור, תחת הרדמה ואינו כרוך בכאב. בסיומו מוחדרים נרות נגד כאבים לפי הטבעת ולכן כשאת מתעוררת ייתכנו אמנם כאבי בטן, אך הם לרוב קלים. שעתיים לאחר סיום הפעולה תשוחררי לביתך (לפי הנחיות משרד הבריאות חובה שמלווה יבוא לשחרר אותך). לרוב אין כאבים אחרי הפעולה ולעיתים יש מעט כאבים דמויי ווסת שנמשכים בדרך כלל כיומיים-שלושה. עם השיחרור תקבלי כדורי אנטיביוטיקה מונעת למספר ימים.
היתרון בפעולה הוא שההליך אינו כרוך בכאב, מתבצע בפגישה אחת בבית החולים כולל הועדה להפסקת הריון ודורש רק ביקורת אחת אחרי שבועיים אצל הרופא.
סיבוכים אפשריים כוללים ניקוב הרחם בעת הפעולה , דבר שיכול להצריך ניתוח לתפירת הפגם ברחם, הדבקויות בחלל הרחם ופגיעה בפריון עתידי במיוחד אם בוצעה גרידה אגרסיבית מדי, זיהום וסיבוכי הרדמה נדירים. קיים גם סיכוי להשארות שאריות בחלל אך זהו תרחיש משמעותית פחות שכיח מאשר בהפלה תרופתית.
רצוי לפיכך לבצע את ההליך אצל רופא מנוסה בעל שנות נסיון רבות כדי להוריד את הסיכוי לסיבוכים למינימום. לד"ר בר יש 30 שנות נסיון.