top of page

מי שפיר

בדיקת דיקור מי שפיר אצל ד"ר עמוס בר

לד"ר עמוס בר נסיון של 30 שנה בביצוע בדיקות דיקור מי שפיר. ביצע אלפי דיקורים כולל נסיון רב בדיקור הריונות תאומים (חלקם בדיקור אחד בלבד) כל הדיקורים מבוצעים תחת שיקוף רציף של אולטראסאונד דבר שמקטין את הסכוי לפגיעה בעובר. נסיונו כה רב שהוא עשה בדיקת מי שפיר גם לשתי בנותיו.

ד"ר עמוס בר מסביר בקצרה ובפשטות על כל מה שצריך לדעת לגבי בדיקת מי שפיר
אצל ד"ר בר תקבלי פגישת ייעוץ לפני דיקור מי השפיר (מחיר הביקור מנוכה ממחיר הבדיקה). את הבדיקה מבצע ד"ר בר בביה"ח אסותא תחת שיקוף אולטרא-סאונד רציף המאפשר מעקב אחר המחט לכל אורך הבדיקה. שיטה זו מקטינה למינימום את האפשרות לפגיעה בעובר. לאחר הבדיקה, ד"ר בר זמין בכל שעות היממה בטלפון לענות על כל שאלה שתתעורר.
לד"ר עמוס בר נסיון של 30 שנה בביצוע בדיקות דיקור מי שפיר. ביצע אלפי דיקורים כולל נסיון רב בדיקור הריונות תאומים (חלקם בדיקור אחד בלבד) כל הדיקורים מבוצעים תחת שיקוף רציף של אולטראסאונד דבר שמקטין את הסכוי לפגיעה בעובר. נסיונו כה רב שהוא עשה בדיקת מי שפיר גם לשתי בנותיו.

קצת הסברים על הבדיקה

האם יש "מומחה לדיקור מי שפיר"?

שמעתי פעם ממטופלת שלי שחברה שלה נתנה לה שם של רופא שהוא מומחה לבדיקת מי שפיר והיא שאלה אותי אם גם אני "מומחה"? צריך להבין שלפעולות פשוטות אין מומחים ברפואה. יש מומחים לניתוח לב פתוח אך אין מומחה לביופסית שד או לניתוח אפנדיציט. בדיקת מי שפיר היא בדיקה פשוטה שדורשת מיומנות ונסיון אך אין מומחיות כזו ברפואה. יש רופאים עם ניסיון ויש חסרי ניסיון וחשוב מאד לבחור רופא עם נסיון. מאידך זכרי שגם לצבירת נסיון יש גבול: אין ספק שנהג עם נסיון של עשר שנים טוב מזה שנוהג שנה אך אין כבר הבדל בין מי שנוהג 20 שנה לזה שנוהג 10 שנים. עשי לבד את בחירתך ואל תתפתי לכל מיני פרסומים על "המומחה" בתחום. עשי דיקור מי שפיר אצל רופא עם נסיון (ויש רבים כאלה) שמבטיח גם קשר טלפוני זמין וביקורת אצלו ולא שולח אותך למיון או לרופאים אחרים כדי לראות שהכל בסדר לאחר הדיקור.

שימי לב שישנם באינטרנט מספר אתרים מסחרים שמתהדרים בכך שיש להם "רשימת רופאים מומלצים" חלק מאתרים אלה ממומן על ידי גופים מסחריים פרטיים ששמים שם שמות של רופאים שמהם הם גובים עמלה על הפניית מטופלות. איך תזהי שמדובר באתר מסחרי? פשוט מאד, האתר (ולא הרופא) מכניס הרבה קישורים ממומנים באינטרנט, האתר תמיד יראה מקצועי ואמין ויכיל אינפורמציה רבה בתחום אך מספר הטלפון של הרופא שיופיע באתר אינו מספר הטלפון של הרופא שמופיע בדפי זהב (כך יכול האתר לעקוב אחר מטופלת שהגיעה דרכו) אין זה אומר שהרופאים שם אינם טובים - אך אל תתפתי לחשוב שמדובר באתר ששם לפניו את טובת הציבור ובאמת ובתמים אסף "מומחים" בתחום!!! הוא אסף את מי שהשתלם לו כלכלית להכניס לאתר.

איך מבוצעים בדיקת מי שפיר?

תחילה מבצעים בדיקת אולטרא-סאונד כדי לתכנן את מקום הדיקור. בהמשך מבצעים חיטוי של דופן הבטן ומחזירים את מכשיר האולטרא-סאונד לראות שהמקום שבחרנו לדיקור לא "נתפס" בינתיים על ידי העובר. הבדיקה נעשית על ידי החדרת מחט דרך דופן הבטן לרחם ולשק מי השפיר. למרות הפחדים, הכאב אפסי ודומה לזה שבנטילת בדיקת דם.

בסה"כ נלקחים כ 20 סמ"ק נוזל. לאחר הבדיקה המים חוזרים לכמותם המקורית תוך מספר שעות.

מה בודקים?

בניגוד לעבר בו בדקו את המבנה הכרומוזומלי של העובר היום מבצעים בדיקת צ'יפ גנטי בלבד כמו כן בודקים את רמת החלבון העוברי במי שפיר שתזהה עוברים עם בעיה של מום פתוח בעמוד השדרה.

מדוע תוצאות דיקור מי השפיר מתקבלות רק אחרי 3 שבועות?

במים שנלקחו נמצאים תאים עובריים שמקורם בקרומי השפיר ואותם בודקים. מאחר ומספר התאים קטן מדגירים אותם כדי לקבל יותר תאים וזה לוקח זמן. זמן התשובה תלוי בצמיחת התאים ואין שחר לאמונה שתשובות תקינות מגיעות מהר יותר.

האם ניתן לזרז את התשובה?

בדיקת הפיש או בצורתה הנוכחית QF-PCR בודקת כ -5 כרומוזומים ומזהה תוך יומיים מספר הפרעות (השכיחות ביותר) כגון תסמונת דאון ואחרות אך לא את כל מה שניתן לגלות בבדיקת מי השפיר ולכן עדיין צריך להמתין 3 שבועות לתשובה המלאה. הבדיקה מתאימה במיוחד לנשים שיש להן חשד גבוה לתסמונת שניתנת לגילוי בשיטה זו או שמבצעות את הבדיקה בהריון אחרי שבוע 20.

מה לא בודקים?

בדיקות מולקולאריות למחלות גנטיות לדוגמא ציסטיק פיברוזיס טיי זקס יערכו במידה ונמצאתם נשאים למחלה בבדיקות סקר גנטיות (אותם חשוב לבצע)

הצ'יפ הגנטי - CMA

בדיקת הצ'יפ גנטי מזהה חסרים ותוספות מזעריות שלא ניתן היה לגלות בבדיקה השגרתית שבוצעה בעבר. ננסה לדמיין למה הדבר דומה? נגיד שיש לך 23 כרכי אנציקלופדיה בדיקת מי השפיר הרגילה שבוצעה בעבר יכלה לראות האם יש שינוי בסדר בו מונחים הכרכים והאם כרך מסוים חסר או שיש כרך אחד מיותר שמופיע פעמיים. בדיקת הצ'יפ הגנטי יכולה לראות האם נעשו שינויים בעמודים בכל כרך וכרך כך שמדובר בבדיקת "מי שפיר פלוס" בדיקה מדויקת בהרבה שנותנת תשובה מפורטת עשרות מונים לעומת הבדיקה השגרתית שעשו בעבר. הגנטיקאים טוענים שהבדיקה כה מדויקת שכשלוקחים את סיכון הדיקור מול הסכוי למצוא בה משהו אצל אשה ללא כל גורמי סיכון נראה שהיתרון בבדיקה עולה על חסרונה (הסיכון שנלקח בביצוע בדיקת מי השפיר) ובעצם בראיה סטטיסטית בלבד כמעט לכל אחת לבצע מי שפיר גם כשכל בדיקות העזר שביצעה יצאו תקינות .
הבעיה בבדיקה שמטרידה נשים רבות היא העובדה שהיא מגלה ב 5% בערך שינויים שעדיין אין אנו יודעים האם יש בהם משמעות מה שיכול לגרום ללחץ מיותר. אחרי בדיקה של ההורים מוצאים שחלק ניכר מהשינויים האלה קיימים אצל אחד ההורים ולכן אין להם משמעות ואז נשאר עם 2.5% מהתשובות שיוגדרו כלא ברורות. כמובן שלדעתי אין זו סיבה לוותר על ה 97.5% שבהם הבדיקה יעילה אלא פשוט להתעלם מהתשובות הבלתי ברורות.
הבדיקה הוכנסה לסל הבריאות והיום בכל בתי החולים היא הבדיקה היחידה שמבוצעת.
מחיר בדיקת הצ'יפ הגנטי במערכת הפרטית 3150-3450 ש"ח

האם בדיקת הצ'יפ הגנטי מכסה את כל מה שהיה ניתן לגלות בבדיקה הרגילה שעשו בעבר?

לא מכסה לחלוטין אך הבעיות שאינן מכוסות הן מזעריות ולא שכיחות. אם את מאלה שרוצה כסוי של 100% בכל דבר אז ניתן בתשלום פרטי לא מועט לבקש ולבצע גם את בדיקת הקריוטיפ שבעבר הייתה הבדיקה הסטנדרטית.

האם תשובות שמתעכבות מרמזות על בעיה?

אין שחר לאמונה שתשובות תקינות מגיעות מהר יותר.

מה עוד ניתן לעשות?

פה מדובר בתשלום עבור סוג של ביטוח. ניתן לשמור תאים עד סיום ההריון במעבדה. אם במהלך ההריון יתגלו בעיות .שדורשות ביצוע צ'יפ גנטי ניתן יהיה לבצען במים שנשמרו מבלי לבצע דיקור חוזר. שמירת מי שפיר במערכת הפרטית תעלה בערך 500 ש"ח

מה הסיכון בבדיקת מי שפיר?

הסיכון להפלה 1:200עד 1:1600. המאמרים חלוקים מאד במספרים ותלוי היכן בוצעו ומה היה נסיון הרופאים המבצעים. הסיכון תלוי בגורמים מסויימים אצל האשה. לנסיונו של מבצע הדיקור יש גם משקל ומדקרים עם נסיון עשיר מדווחים על מספרים נמוכים בהרבה ממה שיש בספרות (וכך זה גם אצל ד"ר עמוס בר).

ומה אחרי הבדיקה?

אחרי הבדיקה תשבי לנוח כ 20 דקות על כורסא בביה"ח. לאחר מכן תלכי הביתה (כן מותר לעלות גם לקומה שלישית ללא מעלית).
24 שעות הראשונות מומלץ להרבות בשכיבה (מותר גם על הבטן) . ממש, אבל ממש אין צורך לשכב כמו "מומיה" במיטה. ניתן לרדת לשירותים, למקלחת, לארוחות ולשבת מול הטלביזיה או המחשב.
ב-24 השעות הבאות אין צורך לשכב אך רצוי לא להתאמץ ולהרים דברים כבדים. מאידך מותר לרדת לבית קפה או לנסוע להורים לארוחה טובה (אם בעלך אינו יודע לבשל...)
לאחר הבדיקה יש לעיתים התכווצויות בבטן התחתונה - זו תגובה רגילה שלא צריכה לעורר דאגה. על כל תופעה אחרת צריך לדווח לרופא. במידה והופיע סימן כחול קטן באזור הדיקור בעור אין לכך שום משמעות. המחט פגעה בזמן המעבר בכלי דם קטנטן מתחת לעור ואין זה מעיד על בעיה.
הוראות אלה אינן אחידות וכמו שיש רופא מפורסם באנגליה שטוען שאחרי מי שפיר צריך לנוח 30 דקות וזה מספיק, יש אחרים שמחמירים ולכן יתכנו הוראות שונות אצל רופאים שונים.

מתי מבוצע דיקור מי שפיר?

הבדיקה מבוצעת בין שבוע 16-20 וניתן לבצעה עד שבוע 23. מבחינה טכנית לרופא ביצוע הבדיקה זהה ללא קשר לשבוע ההריון ואין היא קלה יותר ככל שההריון מתקדם. תוצאות הבדיקה מתקבלות לאחר 3 שבועות. במקרים בהם העובר תקין, וזה למזלינו רוב רובם המכריע של הבדיקות, אין משמעות לתזמון הבדיקה. מאידך, במידה וחס וחלילה תתגלה בעיה ויוחלט על הפסקת הריון יש משמעות לגיל ההריון. ביצוע הפעולה יהיה קל יותר ויוכל להתבצע בשאיבה ולא בצורה של לידה מוקדמת ככול ששבוע ההריון קטן יותר. לפיכך אני ממליץ לבצע את הבדיקה קרוב ככל הניתן להחלטה. (אם תכננת את זה מראש בצעי בשבועות 16-18)

bottom of page