מהן הבדיקות אותן מבצעים בהריון?
בדיקות בשליש הראשון של ההיריון:
1. ביקור ראשון לרוב עד שב 9 בהריון
בביקור הראשון אני מברר את ההסטוריה הרפואית הכללית שלך ומחפש נקודות שיכולות להוות בעיה בהריון.רגישות לתרופות, ניתוחים קודמים, מחלות משפחתיות וכל פרט רפואי אשר יכול להשפיע עלמעקב ההיריון.
בביקור זה מתבצעת בדיקת אולטרה-סאונדראשונית לקביעת גיל ההיריון,תקינותו ומספר העוברים.:
בדיקות דם:סוג דם וסקר נוגדנים, ספירת דם כללית, סוכר בצום, רמות החיסון לאדמת, צהבת, עגבת,אבעבועות רוח, CMV, טוקסופלסמה ובדיקת שתן לכללית ותרבית
בדיקות סקר גנטיות:
תופני לבדיקות לנשאות של מחלות גנטיות על פי המוצא משפחתי שלך ושל בן זוגך.
2. ביקור שני 11-13+6 שבועות שבו נבצע בדיקת אולטראסאונד לשקיפות עורפית:
פירוט על בדיקת דם זו ובדיקות הדם (סקר ביוכימי שליש ראשון אן סקר אינטגרלי) שניתן לבצע כדי לשפר את יעילותה תמצאי קישור הבא.
בדיקת סיסי שליה:
בדיקה זו מתבצעת בשבועות 11-13 ומטרתה לזהות מחלות תורשתיות בדומה לבדיקת מי השפיר.היתרון של בדיקה זו שהיא מאפשרת, במידת הצורך, לסיים את ההיריון בשלב מוקדם יותר. מאחר ומדובר בבדיקה שנושאת בחובה סיכון כפול להפלה מבדיקת מי השפיר אין היא מהווה בדיקת בחירה למעט במקרים בהם החשד לתסמונת כלשהיא שניתנת לגילוי בבדיקה גבוה במיוחד.
בדיקות בשליש השני של ההיריון:
1. בדיקת אולטרה-סאונד לסקירת מערכות מוקדמת:
בדיקה זו מבוצעת בשבועות 14-16 דרך הנרתיק, הבטן או באופן משולב. הבדיקה סוקרת את מערכות הגוף של העובר על מנת לשלול מומים מבניים. את הבדיקה ניתן לבצע באופן פרטי (עלות 2000-3000 ש"ח בערך) או דרך קופת החולים (במכבי 100 ש"ח בלבד לבעלות ביטוח משלים). ההבדל הכספי בין שתי האפשרוחות רחב ביותר
2. סקר ביוכימי שליש שני (נקרא עדיין בטעות כבדיקת חלבון עוברי):
בדיקת דם בה נבדקים 3 חומרים הורמונליים אשר מבוצעת בשבועות 16-20 להריון (תבחין משולש). מטרתה של בדיקה זו היא לאתר עוברים בעלי סיכון לבעיות מבניות ומומים במערכת העצבים,). פירוט על בדיקת דם זו ובדיקות הדם שניתן לבצע כדי לשפר את יעילותה תמצאי בקישור הבא.
3. בדיקות מעבדה:
ספירת דם ושתן לכללית ותרבית.
4. דיקור מי שפיר:
נעשה בשבועות 16-20 להריון, סירטון שמסביר על הבדיקה ופירוט תמצאי בקישור הבא
5. בדיקת אולטרה-סאונד לסקירת מערכות טרימסטר שני:
בדיקה זו מבוצעת בשבוע 20-24 להריון. (אם עשית סקירה מוקדמת רצוי לדחות את הבדיקה לשבוע 23-24) הבדיקה סוקרת את מערכות הגוף של העובר על מנת לשלול מומים מבניים. הבדיקה בודקת גם את התפתחות האיברים לעומת מה שנצפה בסקירה המוקדמת.
6. מבחן אתגר הסוכר:
בדיקה זו מבוצעת בשבוע 24-28 להריון, ללא צום. במעבדה הנבדקת מקבלת תמיסה של 50 גרם סוכר מהול במים ולאחר שעה נלקחת בדיקת דם. בדיקה זו מזהה נשים בסיכון לסוכרת הריון.
7. העמסת סוכר:
במידה ובדיקת אתגר הסוכר אינה תקינה, או שיש סיפור עבר או משפחתי (קרוב מדרגה ראשונה חולה סוכרת למשל) שמחשיד לסוכרת תתבצע העמסת סוכר של 100 גרם, לבדיקה זו צריך להגיע בצום. בדיקת דם ראשונה תלקח בצום ובהמשך ילקחו בדיקות שעה, שעתיים ושלש לאחר שתיית תמיסת הסוכר. בזמן הבדיקה יש להשאר לשבת במעבדה ואין לצאת לסידורים. במהלך 3 השעות ניתן לשתות מיים בלבד..
8. לבעלות סוג דם עם RH שלילי:
יחד עם בדיקת הסוכר בשבועות 24-28 תבוצע בדיקה לסקר נוגדנים ובהמשך בשבוע 28 תשלחי לאחות לקבל חיסון אנטי D (במידה וסקר הנוגדנים היה שלילי).
בדיקות בשליש השלישי להריון:
1. אולטרה-סאונד למעקב אחר גדילה העובר:
בשבועות 30-33 תערך בדיקת אולטרה-סאונד נוספת לגדילת העובר, כמות המים, מיקום השלייה ומדדים נוספים.
2. בדיקות מעבדה של שליש שלישי:
בשבועות 35-37 תבצעי שתן לתרבית וכללית וספירת דם עדכנית התקפה ללידה. (לקבלת אפידורל)
3. במידת הצורך מתבצעות בדיקות אולטרה-סאונד נוספות למעקב אחר גדילה העובר
בדיקות מתאריך הלידה המשוער = שבוע 40 ואילך:
מעקב זה מתבצע או בקופ"ח או במיון יולדות בבית החולים בו את מתעתדת ללדת ונקרא מעקב הריון עודף:
במעקב זה יבוצע מדידות ל.ד , שתן לחלבון ומוניטור עוברי כל 4 ימים. במידת הצורך יבצעו גם בדיקות אולטרה-סאונד עד ללידה.
בדיקות נוספות שיתכן ותתקלי בהן במהלך ההריון:
1. בדיקת אולטרהסאונד מכוונת:
בדיקה זו מבוצעת במצבים בהם יש חשד לבעיה בהפניית הרופא המטפל או הרופא המבצע את סקירת המערכות המוקדמת או המאוחרת.
2. אקו לב עובר:
בדיקת לב העובר בדומה לבדיקת אולטראסאונד מתבצעת במידת הצורך וכוללת הדמיה של לב העובר. הבדיקה מבוצעת על ידי קרדיולוג ילדים מומחה בתחום לאחר השבוע ה-20 להריון.
3. משטח נרתיקי לחיידק GBS, בדיקה זו היא בדיקת שיגרה בארה"ב. בארץ לאור שכיחות נמוכה של החיידק הבדיקה לא מומלצת על ידי האיגוד הגניקולוגי. מאידך מיילדות רבות וכן רופאים נוהגים להציע את הבדיקה שהיא בדיקת תרבית פשוטה שנלקחת מפתח הנרתיק ופתח פי הטבעת. במידה והתרבית ל GBS חיובית יש לתת אנטיביוטיקה מניעתית בלידה.
4. בדיקת אולטרה-סאונד לסקירת מערכות שלישית:
בדיקה זו שלא נמצאת בסל הבריאות מוצעת לאחרונה לנשים רבות למרות שבעולם הרחב עדיין היא לא מקובלת. מדובר בבדיקת אולטראסאונד שמבוצעת בשבוע 30-34 להריון ומנסה לאתר מומים מבניים שהתפתחו מאזהסקירות שבוצעו קודם לכן. מושם דגש מיוחד על התפתחות מערכת העצבים, הכליות, הראות ומערכת השלד. האם הבדיקה באמת נחוצה? נראה שבשלב זה מדובר במותרות לעשירים בלבד.
חשוב שתקפידי לעשות את הבדיקות בזמן ולהביא את תוצאות הבדיקות לכל ביקור שלך.
בכל ביקור אצלי תקבלי (ואם את במעקב במקום אחר תדרשי) כרטיס מעקב הריון עדכני.
כרטיס זה מהווה את תעודת הזהות שלך בהריון וחשוב שיהיה בתיק שלך לכל אורך ההריון (כן גם כשאת במסעדה). אין דבר מתסכל יותר מאשה שמגיעה בדחיפות למוקד נשים או מיון ואין בידה שום תיעוד על מה שעשתה בהריון.